Financieel Fijn

Nieuwe pensioenwet vanaf 1 juli 2023

De pensioenwet was aan vernieuwing toe nu mensen niet meer hun hele leven lang één baan hebben en we steeds meer zzp’ers zien. De nieuwe pensioenwet, Wet Toekomst Pensioenen, gaat per 1 juli 2023 in. Dit betekent heel wat wijzigingen. Over het algemeen wordt pensioen flexibeler, persoonlijker en duidelijker voor werknemers en wordt het voor ondernemers beter mogelijk een goed pensioen op te bouwen. 

Wil je weten wat er voor jou verandert?

Lees snel verder of boek direct een afspraak voor persoonlijke toelichting en alle ruimte voor jouw vragen.

koffie financieel fijn contact kleiner

HET NIEUWE PENSIOENSTELSEL

 Voor ondernemers die eigen pensioen opbouwen

Ook interessant voor werknemers die zelf (extra) pensioen opbouwen om bijv eerder te stoppen met werken:

 • Je mag jaarlijks flink meer pensioen opbouwen met belastingvoordeel.
 • De ruimte om dit te doen, jaarruimte genoemd, is het bedrag dat je jaarlijks fiscaal vriendelijk mag wegzetten voor je pensioen. Er geldt hiervoor een (verruimd) maximumbedrag van €33.747 per jaar, dit was €13.000.
 • De jaarruimte mag je ook achteraf nog gaan gebruiken voor pensioenopbouw, als je dit nog niet gedaan hebt. Dit heet de reserveringsruimte en is verruimd van 7 tot 10 jaar. Dus je mag nog met belastingvoordeel pensioen opbouwen tot 10 jaar terug.
 • Het bedrag aan reserveringsruimte is ook vergroot, van maximaal €8000 naar maximaal €38.000 die je over de afgelopen 10 jaar mag gebruiken voor fiscaal aantrekkelijk pensioenopbouw.
 

Verder, belangrijk voor zelfstandig ondernemers

 • Er komt een verplichte Arbeidsongeschiktheid verzekering (AOV).
 • Waarschijnlijk gaat dit in op 1 januari 2027.
 • Deze loopt via het UWV.
 • De kosten worden waarschijnlijk tussen de 7,5 en 8% van je inkomen.
 • Je ontvangt 70% van je inkomen tot maximaal het minimumloon als het tot uitkering komt.
 • De verzekering loopt tot je AOW leeftijd.
 

Voor werknemers

 • Je blijft sparen voor een pensioen dat je je hele leven lang ondersteunt en we blijven de risico’s van ouder worden, overlijden en niet kunnen werken met elkaar delen.
 • Uitgangspunt blijft dat werkgevers en werknemers premie inleggen, pensioenuitvoerders beleggen dat geld en keren de pensioenuitkeringen uit.
 • Als het in je CAO of contract is opgenomen, blijft de verplichte pensioenopbouw via de werkgever bestaan. Vaak doe je dus automatisch mee.
 • De uitkering wordt jouw ingelegde premie met het opgebouwde rendement. Als de economie goed gaat, stijgt daardoor het pensioen sneller, maar het kan ook lager uitvallen bij slechtere economische tijden.
 • De premie die je betaalt wordt beter voorspelbaar. In plaats van een stijging naarmate je ouder wordt, wordt de premie gelijk voor elke werknemer, ongeacht leeftijd.
 • Ook voor werknemers worden de mogelijkheden om zelf (extra) pensioen op te bouwen verruimd.
 


WAT BETEKENT DE NIEUWE PENSIOENWET VOOR JOUW SITUATIE?

Het klinkt spannend en wellicht duurt het bereiken van jouw pensioenleeftijd nog lang, toch is het van groot belang om te snappen hoe jij ervoor staat en wat er verandert. Zodat jij eventuele benodigde acties op tijd kan ondernemen! Om zeker te weten dat je er later goed bij zit. In een persoonlijk online adviesgesprek leg ik je uit wat de nieuwe wet voor jouw situatie betekent en welke acties je wellicht kan nemen.

Boek een online adviesgesprek in met mij, zodat ik je alle informatie kan geven die je nodig hebt. Op basis van jouw pensioenoverzicht/UPO leg ik uit hoe de Wet Toekomst Pensioenen jouw pensioenopbouw beïnvloedt en welke mogelijkheden er zijn binnen het nieuwe stelsel. Of je nu een werknemer of zelfstandige bent, ik sta voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Nieuwe pensioenwet 1 juli 2023
juli pensioenwet nieuwe regeling pensioenplan

KOSTEN ONLINE PENSIOENCHECK

Boek direct een online videogesprek. Hierin bespreken we jouw situatie en beantwoord ik al je vragen. Voorafgaand ontvang ik jouw pensioenoverzicht en UPO voor een analyse van jouw pensioenoverzicht.

Jouw pensioen gecheckt voor €77! 

Wacht dus niet langer en maak nu een afspraak. De stap naar een zorgeloze financiële toekomst!


LIEVER EEN PERSOONLIJK PENSIOENPLAN?

Wil je als ZZP’er of werknemer liever een persoonlijk plan om (extra) pensioen op te bouwen? 

Voor een prijs vanaf €397,- krijg jij een advies een op maat, specifiek voor jouw situatie. Met o.a. overzicht, berekeningen (incl. inflatie), mogelijkheden, fiscale gevolgen, twee videogesprekken en een digitaal adviesrapport. Deze investering heb jij binnen no time terugverdiend als je mijn adviezen opvolgt.

VEELGESTELDE VRAGEN

Wat verandert er precies voor jou als ZZP’er of werknemer?

Een pensioen is voor iedereen anders, niemand heeft immers exact dezelfde loopbaan afgelegd als jij. De grootste algemene wijzigingen vind je hierboven. Voor persoonlijke toelichting en uitleg in begrijpelijke taal, boek je een gesprek in met mij.

Welke keuzes heb jij te maken als ZZP’er en welke mogelijkheden zijn er?

Als ZZP’er krijg je meer vrijheid om je eigen pensioen op te bouwen en zijn de jaren waarover je dit met terugwerkende kracht kan doen verruimd. Je kan direct 36,9% tot 49,50% inkomstenbelasting besparen als je hiermee begint. Er zijn mogelijkheden om te sparen, te verzekeren om te beleggen. Voor 1 op 1 begeleiding bij het maken van jouw pensioenplan met heldere uitleg over de fiscale gevolgen, risico’s en mogelijkheden, neem contact op.

Ik ben nog jong, waarom zou ik me hier nu al mee bezig houden?

Het is nog ver weg en je bent met andere zaken bezig, logisch. Maar juist op jongere leeftijd (vooral voor je 40e) heb je nog veel mogelijkheden en ruim voldoende tijd om pensioen op te bouwen. Ook zijn de kosten/is je inleg lager om iets op te zetten, met meer zekerheid dat je je doel behaald hebt op pensioenleeftijd. Hoe langer je wacht met je (extra) pensioen te regelen, hoe korter je looptijd en hoe meer risico dat je met pensioenleeftijd niet het bedrag aan inkomen hebt dat je wenst of nodig hebt.

Blijft de pensioenpremie die ik nu betaal hetzelfde of wijzigt deze en wat betekent dat?

Dit ligt aan je leeftijd. Voor de jongere werknemer stijgt de premie, voor de oudere werknemer daalt de premie. Dit is ook afhankelijk van welke keuzes jouw werkgever maakt hierover. Er zijn buffers vanuit de overheid voor de werkgevers beschikbaar om mogelijk het één en ander te compenseren. Je krijgt hierover vanzelf meer informatie van je werkgever.

Is de uitkering nog zoals op het pensioenoverzicht of UPO (Uniform Pensioen Overzicht) of verandert deze?

Er wordt niet langer een toezegging gedaan over de hoogte van toekomstige pensioenuitkeringen. Dit hangt met de nieuwe wet namelijk af van de resultaten uit beleggingen die jouw pensioenuitvoerder boekt. Hoe meer richting het einde van de opbouwfase en het begin van je pensioen, hoe meer inzicht je krijgt wat je pensioen ongeveer zal worden.

Blijft de AOW wel bestaan?

De AOW blijft gewoon bestaan, voor ZZP’ers, werknemers en bijna alle andere inwoners van Nederland.